VOETBALLEN 6 TEGEN 6 BIJ F-JES, WAT MOETEN WE ER MEE?

GEEN SUCCES

We vallen maar meteen met de deur in huis: dat is in de ogen van veel ouders, coaches, jeugdbestuursleden en trainers nog geen succes.

NADELEN AAN ZEER KLEINE VELDJES

Is het wennen? De uitslagen zijn achterlijk hoog in veel gevallen. Bij sommige wedstrijden kwamen standen van 46-3 voor. Wel kind vindt het leuk om met zo’n uitslag thuis te komen? Er is geen ruimte meer om te spelen of een pass te geven.

En is het in opdracht van de KNVB laten voetballen zonder scheidsrechter nu wel zo’n goed idee? Is het leuk om te zien dat de ene keeper vaak de bal naar de andere keeper schiet? Is het leuk dat elke bal die over de zijlijn gaat geen ingooi maar een schot op doel is? Het zou een intrap moeten zijn, maar op zo’n klein veld schiet een handig spelertje de bal meteen in het doel. Waar mag de keeper de bal nog pakken met zijn handen, waar niet? We zien keepers bij de middenlijn een bal pakken en zonder scheids kan dat…

[yjsgimgs image="images/2017/09/c74eb61-300x169.jpg" class="yjt_polaroid radiusb5 yjsg-lightbox" title="Met z’n allen op een kluitje spelen in kleine ruimte zonder scheidsrechter" link="images/2017/09/c74eb61.jpg" target="" effect="fade|0.5|500"]

We hebben bij andere verenigingen dezelfde klachten gehoord: Ouders staan massaal te gillen langs de lijn, omdat een echte spelleider (de scheidsrechter) ontbreekt. Het wachten is op de eerste schermutselingen.

SJOUWEN MET DOELTJES

Dan zien we ook nog het vele gesjouw met doelen. De F-coördinator bij VDL (Pieter Penning) had vandaag het zweet op zijn rug, zijn voorhoofd en in zijn schoenen staan. Rennen, vliegen, leiders vragen doelen te verplaatsen, vier doelen erop, vier doelen eraf, duidelijk maken dat die doelen weer netjes terug moeten op een plek en niet zomaar over de omheining gekanteld kunnen worden want ze hebben dik 3.500 euro gekost!

TIJDSCHEMA

Oh, en dan vergeten we nog dat rare tijdschema. Na 10 minuten een time-out, na 2 x 10 minuten voetballen 10 minuten rust, en dan weer na 10 minuten een time-out, dan nog penalty’s nemen, kortom alle wedstrijden lopen uit… Het is bijna niet in te plannen.

WILDE VDL DIT? NEE!

Wij zijn als vereniging vanaf de eerste dag tegen de nieuwe wedstrijdvormen geweest en we zijn nog steeds van mening dat het veel beter was zoals het tot vorig seizoen ging. In andere landen waren ze jaloers op ons pupillenvoetbal op halve veldjes. Maar wij hebben ons te schikken naar de machtige KNVB, die alleen te bewerken is als er bij voldoende protesten een broodnodige evaluatie komt.

WAT KUNNEN WE WEL DOEN?

[yjsgimgs image="images/2017/09/nieuwe-wedstrijdvormen.jpg" class="yjt_polaroid radiusb5 yjsg-lightbox" title="Uiteindelijk moet het allemaal zo van de KNVB" link="images/2017/09/nieuwe-wedstrijdvormen.jpg" target="" effect="fade|0.5|500"]

We kunnen met elkaar proberen om er in de groep F-jes (Jongens meisjes onder 9 jaar) er het beste van te maken.

Dus vaders, steun de leider van een team met het op tijd klaar zetten van een paar doeltjes, ga er voorzichtig mee om als men klaar is en help ze even van het veld te verplaatsen.

Heb begrip voor onze F-coordinator, die in z’n eentje op zaterdagmorgen om 8 uur niet met alle doeltjes kan gaan sjouwen, pionnen kan uitzetten, tegenstanders kan ontvangen, kleedkamers kan aanwijzen, ballen kan oppompen, of limonade kan klaarzetten…

Oh, en tussendoor probeert hij ook nog ouders te bellen die zomaar wegblijven met hun kind terwijl ze weten dat hun kind moet voetballen.

En probeer zo sportief mogelijk langs de lijn te blijven.