Er gaat iets veranderen in het vrijwilligersbeleid van VDL
Dat gaat zeker gebeuren. We hebben een prachtige vereniging en die willen we in stand houden. Dat gaat niet zomaar. Als je lid wordt van VDL ga je akkoord met het lidmaatschap van een echte vereniging en dat houdt in dat je een steentje bijdraagt aan de club.
Waarom moet er iets veranderen?
We boffen dat we een sterke groep vrijwilligers hebben bij VDL. Maar dat is, nu we flink gegroeid zijn in de afgelopen jaren, niet voldoende. Samen sporten is ook samen zorgen dat wij of onze kinderen het hele seizoen met plezier kunnen sporten. Daarvoor hebben we meer handjes nodig. Niet heel veel, maar wel de handjes van ieder lid.
Wie heeft bepaald dat we naar een kleine, verplichte vrijwilligerstaak gaan voor ieder lid?
Dat hebben we met z’n allen gedaan. Tijdens de algemene ledenvergadering van 5 juni 2019 is er een keurige presentatie van het nieuwe vrijwilligersbeleid geweest. Daarna konden alle leden stemmen of we dit nieuwe vrijwilligersbeleid ten uitvoer gaan brengen. Wat bleek? Er werd unaniem gekozen voor dit nieuwe beleid. Iedereen vond en vindt het een voortreffelijke oplossing.
Help, ik was niet op de vergadering. Hoe kan ik dan akkoord zijn?
Het staat ieder lid vrij om de algemene ledenvergadering te bezoeken. Maar in de statuten van de vereniging, waarvan je lid bent geworden, staat dat belangrijke besluiten op de algemene ledenvergadering kunnen worden genomen. Het bestuur kan iets voorstellen, maar de leden moeten bepalen of ze zich erin kunnen vinden. Alle aanwezige leden stemmen dan namens de totale vereniging. Er is bovendien bepaald dat er voldoende leden aanwezig moeten zijn bij een vergadering, anders kan de algemene ledenvergadering niet doorgaan.
Is VDL de enige club die de taken eerlijk deelt over alle leden?
In heel Nederland gaan clubs in rap tempo over naar het nieuwe vrijwilligersbeleid. Dat is door de KNVB geïntroduceerd als de KNVB Sportlink 'Vrijwilligersmodule'. Wij hebben met VDL een kijkje genomen bij verenigingen in de regio die al met succes (!) zo’n beleid hebben. En het blijkt dat die verenigingen er dik op vooruit zijn gegaan. Qua sfeer, qua taken en in kwaliteit die leden ervaren.
Hoe weet ik welke taak ik straks moet uitvoeren en kan ik kiezen wat ik doe?
Vanaf komend seizoen (2019/2020) gaan we werken met de KNVB Sportlink 'Vrijwilligersmodule'. Leden zijn door VDL ingeschreven bij de KNVB en kunnen gebruik maken door dit lidmaatschap van voetbal.nl.
De vrijwilligersmodule werkt met een app op je telefoon. En ja, daarin kun je kiezen welke kleine taak jij leuk vindt bij je club.
Kan ik dan in die app mijn taak zien?
In deze app worden de vrijwilligerstaken gezet waar leden zich voor kunnen inschrijven. Door middels van een rooster kan je een aanmelding doen voor bijvoorbeeld een bardienst op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur. Maar er zijn veel meer keuzes. Daarover zometeen meer.
Elk jaar 40 punten scoren, daar gaat het om?
Met taken doen kunnen de leden punten behalen. Een lid moet 40 punten per seizoen behalen. Leden met 0 punten in de winterstop van een seizoen worden hierop aangesproken. Leden met 0 punten na het seizoen worden verzocht het lidmaatschap te beëindigen.
Dat klinkt wel een beetje streng
Ja, maar als jij niets voor je club over hebt, betekent het dat je niet thuishoort bij onze vereniging. Dan heb je de vrijheid om naar een andere vereniging te verhuizen. Heb je wel iets voor je club over, dan betekent het dat je er waarde aan hecht om een fijne vereniging voor jezelf, je vrienden of je kind te hebben.
Oke, maar ik heb genoeg geld en koop mijn taak wel af…
Nee, dat kan niet. De vrijwilligersmodule is een verplichting per voetballend lid (in competitieverband) en is niet af te kopen. Zijn er meerdere leden, onder de 16 jaar, binnen één gezin? Dan is er maar één keer deze verplichting.
Ouders met kinderen onder de 16 jaar schrijven zich in onder de naam van het spelend kind. Vrijstelling van deze verplichting kan schriftelijk gevraagd worden aan het hoofdbestuur.
Ik snap het, maar wat zijn precies de taken die ik kan kiezen?
Er zijn zes taken waarvoor ingeschreven kan worden. De leden die zich een heel seizoen inzetten (bijvoorbeeld trainer) behalen de 40 punten in 1x via de seizoenstaak. De taken staan voor 2 uur met 10 punten te behalen bij het uitvoeren hiervan (kortom 4 x bardienst / commissiekamer)
(Wat valt hier buiten: Af en toe vlaggen, rijden naar uitwedstrijden.)
- Bardienst (va 16 jaar)
De bardiensten zijn blokken van twee uur. (Van 8 tot 10, 10 tot 12, 12 tot 14 en van 14 tot 16 uur).
Met zijn tweeën voorzie je in de ochtend de mensen vaak van koffie en thee. In de middag tap je er een biertje bij. Voor heen was het team verantwoordelijk voor een bardienst. Dit is nu individueel geworden. Maar natuurlijk kan je wel de bardienst draaien met iemand uit je team.
- Commissiekamer
Hier ben je eigenlijk 2 uurtjes gastheer of gastvrouw. In de commissiekamer ontvang je de tegenpartij. Je helpt ze op weg om te vertellen welk veld ze spelen, welke kleedkamer ze zitten etc. Ook hier gaat om niet langer dan 2 uur
- Onderhoud
Accommodatieonderhoud.
Ben jij die ouder of een lid die liever niet achter de bar staat of in het veld. Misschien lasser, schilder of glaszetter etc. van beroep? Schrijf je dan in voor taak 3 en geef dit aan. De gezellige vaste groep mannen van de accommodatie commissie kunnen je kennis vast gebruiken. Doe je liever schoonmaak werkzaamheden schrijf je dan ook in voor taak 5.
- Scheidsrechter
Heb je gelegenheid om zaterdags een wedstrijd te fluiten? Misschien voor je eigen wedstrijd. Laat het weten via de taak scheidsrechter. Heb je dit nog nooit gedaan maar zou je het wel willen, stuur even een mailtje.
- Schoonmaak
Via het rooster kan je opgeven voor schoonmaakwerkzaamheden. Vegen en dweilen van de kleedkamers bijvoorbeeld.
- Seizoenstaak (Trainer/coach, Commissielid, Coördinator en Administratie)
We zijn erg trots op het feit dat veel leden zijn gedurende seizoen zich belangeloos inzetten voor de vereniging. Deze mensen verdienen dan ook in 1x de 40 punten. Heb je interesse in een seizoenstaak kijk eens bij de vacatures. Deze zijn hier te vinden.
En zo is iedereen straks blij.
Ja, dat denken we wel. We zijn al een tijd een voorbeeldclub geweest en dat willen we blijven. Leden van andere clubs vinden ons complex prachtig, ze zien veel goede dingen, maar in de organisatie kan het echt nog een tikje beter. Dat kunnen we met elkaar doen.
En je weet, met elkaar is voor elkaar.
Ook onze jeugdleden worden vanaf een bepaalde leeftijd aangemoedigd een bijdrage te leveren aan het draaiende houden van de vereniging.
En ja, als ouder heb je bij jonge kinderen dus ook een taak. VDL is geen kindercrèche, geen vereniging waar u uw kind afzet bij de brug om na een aantal uren weer op te halen. Ouders moeten zich met enige regelmaat inzetten voor de club.
Laten we er met z’n allen een prachtig seizoen van maken en dit snel tot een succes maken.
Blauw met witte kleuren, bij ons gaat wat gebeuren…
Hier kunt u de handleiding ophalen vinden voor het registreren van vrijwilligerswerk:
Handleiding_registreren_vrijwilligerswerk_met_voetbal.nl_app.pdf